◦ Kom langs in onze showroom ◦ Kom langs in onze showroom

Soorten stoffen

Wanneer je een bank of fauteuil gaat kopen, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Naast de kleur en de grootte, heb je namelijk ook te maken met diverse stofsoorten. Meubel bekleding kun je dan ook grofweg onderverdelen in twee categorieën: leer of stof. Ben je benieuwd welke stofsoorten er allemaal zijn? Lees dan zeker even verder!
Stof voor bank

Het begint bij de vezels

Meubel bekleding bestaat uit vezels. Deze vezels kun je zien als draden waarmee de stof geweven wordt en zijn zeer bepalend voor de eigenschappen van de stof. Ook kan het zijn dat er verschillende soorten vezels worden gebruikt in één stof, zodat je kunt profiteren van nog meer voordelen. Vezels kun je eigenlijk onderverdelen in twee categorieën: natuurlijke vezels en kunstmatige vezels. Het verschil? Natuurlijke vezels worden gemaakt van planten of vezels van dierlijke afkomst. Denk bijvoorbeeld aan wol. Kunstmatige vezels worden – zoals de naam al zegt – kunstmatig gemaakt. Hierin kun je vaak ook nog onderscheid maken tussen synthetisch en half-synthetisch. Er is dan ook niet één type vezel, maar diverse soorten die gemaakt worden van verschillende grondstoffen:

ACRYL

Dit is één van de bekendste kunstvezels. Acryl is isolerend, voelt warm aan, kan goed tegen zonlicht en de vezels laten niet snel los. Wel kunnen de losse vezels zich ophopen tot bolletjes op de stof. Dit wordt ook wel pilling genoemd, maar is zeer eenvoudig te verwijderen met een speciaal scheerapparaat voor stoffen. Acryl is dus warm, zacht en kleurvast, maar pilt wel snel.

POLYAMIDE

Komt de term nylon je bekend voor? Polyamide wordt ook wel nylon genoemd en is een sterke kunstvezel die niet kreukt. Deze vezel kun je zeer eenvoudig reinigen, maar voelt wel wat statisch aan. Dit kan ervoor zorgen dat het minder comfortabel aanvoelt.

KATOEN

Als jouw voorkeur uitgaat naar een natuurlijke en vriendelijke stof, is katoen perfect, Deze natuurlijke vezel ademt en absorbeert goed, maar is – zoals veel natuurlijke vezels – wel gevoelig voor licht en er kunnen redelijk snel kreukels ontstaan. Deze vezel brengt dan ook veel voordelen met zich mee, maar is wat lastiger om schoon te maken doordat het snel vocht opneemt.

MICROVEZEL

Wanneer een stof is gemaakt van hele dunne kunstvezels, is er gebruik gemaakt van microvezels. Deze stoffen laten vrijwel geen vocht door en wanneer er vloeistoffen op de stof komen, kun je dit heel makkelijk reinigen.

POLYPROPYLEEN

Naast polyamide en polyester is er ook nog polypropyleen. Deze kunstvezel neemt weinig vocht op, waardoor je meubels of accessoires waarin deze vezel verwerkt is goed kunt reinigen.

POLYESTER

In tegenstelling tot polyamide, is polyester niet gevoelig voor licht en kreukt het bijna niet. Ook deze vezel is wat statisch, waardoor het minder comfortabel kan aanvoelen dan bijvoorbeeld katoen.

VISCOSE

Deze kunstvezel wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof, waardoor viscose zacht, soepel en comfortabel aanvoelt. Het nadeel aan viscose is dat deze kunstvezel niet goed tegen vocht kan en zeer kreukelgevoelig is. Dit zie je dus vader terugkomen bij kunstvezels.

LINNEN

Een andere bekende natuurlijke vezel is linnen. Deze vezel is luchtig, ademt goed en voelt zacht aan. Ook linnen kreukelt snel, maar dit ziet er juist heel uitnodigend uit. In sommige gevallen worden er een aantal synthetische vezels gecombineerd met linnen, om kreuken tegen te gaan. Merk je dat er pilling ontstaat? Ook dan kun je dit gemakkelijk verwijderen met een scheerapparaat voor stoffen. Houd er rekening mee dat linnen – net als andere natuurlijke stoffen – zeer gevoelig is voor vlekken en verkleuring.

WOL

Een andere bekende natuurlijke vezel is wol. Dit wordt gemaakt van schapenhaar en voelt daardoor heel warm aan. Wist je dat wol wolvet bevat? Hierdoor wordt vuil minder snel opgenomen, wat betekent dat je het minder vaak hoeft schoon te maken. Toch kan wol als kriebelig ervaren worden, krijgen mensen er soms een allergische reactie van en moet je deze natuurlijke vezel heel voorzichtig schoonmaken.

rondje door de

showroom

Kom lekker vrijblijvend rondkijken. Voor ieder wat wils. Van landelijk, tot industrieël of strak & modern. Bij Bankenloods vind je alles.

Verschillende stofsoorten

Naast de verschillende vezels, zijn er dan ook verschillende bank stoffen. Voordat je aan bank gaat kopen, is het heel belangrijk om je te verdiepen in de verschillende bankstel stoffen, zodat de bank geheel voldoet aan al jouw wensen. Er zijn grofweg zes verschillende bank stoffen:

Fijn geweven stof

Om fijn geweven stof te creëren, wordt tijdens het weven gebruikt gemaakt van hele fijne lengte- en breedtedraden. Fijn geweven stof is dan ook zeer geschikt voor huishoudens die veel tijd doorbrengen op hun zitmeubel mét hun huisdieren.

Grof geweven stof

Je kunt ook kiezen voor grof geweven stof. Dit wordt gecreëerd door dikkere draden te gebruiken tijdens het weefproces. De stof krijgt hierdoor een grove uitstraling en zal niet snel slijten. Wel dien je rekening te houden met eventuele lusjes, aangezien deze bank bekleding daar gevoeliger voor is.

Effen stof

Wanneer een fijn of grof geweven stof uit één kleur bestaat, spreken we van een effen stof. Bepaalde varianten zijn gekleurd door middel van stukverf, wat betekent dat de stof gekleurd is na het weven. Is dit het geval? Dan moet je rekening houden met direct zonlicht, aangezien deze bankstel bekleding daar wat gevoeliger voor is.

Gemêleerde stof

Een gemêleerde stof is een stof die uit verschillende kleuren of draaddiktes bestaat. Dit komt omdat de garen in de meeste gevallen gekleurd worden met garenverf, voordat het weven plaatsvindt. Het voordeel hieraan is dat de stof beter tegen zonlicht kan.

Ribstof

Ook ribstof is een goede stof voor bank. Deze stof wordt ook wel corduroy genoemd en staat bekend om de zachte ribbels. Ribstof is dus heerlijk zacht en daardoor ontzettend comfortabel. Gaat jouw voorkeur uit naar een landelijk interieur? Dan is ribstof perfect

Velours

Denk jij bij het horen van velours direct aan fluweel? Dat zou zomaar eens kunnen. Velours is namelijk een gesneden variant van fluweel. Deze meubel bekleding is zelfs zachter dan fluweel. Dat komt door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen.

Bank kopen bij Bankenloods

Bank kopen bij Bankenloods

Ben je op zoek naar jouw droombank? Bij Bankenloods kun je terecht voor diverse banken van uitstekende kwaliteit. We hebben dan ook niet één specifieke stof voor bank, maar je hebt de keuze uit verschillende bankstel bekleding. Heb je een vraag of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op!

Meer weten over dit product?

Vragen over dit product? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Of neem contact met ons op via: